12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenia, indemnata sa cheltuiasca

Oltenia, indemnata sa cheltuiasca

Aflat la Craiova pentru o intâlnire cu mai-marii administratiei doljene, raportorul general al bugetului Uniunii Europene pe anul 2006, europarlamentarul Giovanni Pittella, s-a declarat optimist in privinta sanselor României de a intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.


In timp ce de la Bruxelles semnalele cu privire la intrarea României in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 sunt confuze, iar decizia in acest sens a fost amânata pâna dupa prezentarea raportului de tara din toamna, europarlamentarul Pittella a precizat in cadrul intâlnirii avute cu autoritatile judetene ca majoritatea grupurilor parlamentare din Parlamentul European sustin aderarea României la data prevazuta. Mai mult, pentru a-si intari afirmatiile, Giovanni Pittella a declarat ca, desi România mai are probleme in câteva sectoare, comisia de buget din care face parte a alocat deja resursele financiare corespunzatoare României pentru urmatorii ani. „Cu toate ca România mai are probleme la câteva capitole, cum ar fi sistemul judiciar, in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, integrarea pietelor financiare si agentia care aloca fondurile pentru agricultura, au fost facute progrese notabile in acest sens. De aceea, am prevazut fonduri pentru România ca si cum ar fi facut parte din Uniunea Europeana. România va primi in urmatorii sapte ani aproximativ 17 miliarde de euro“, a spus Pittella. Acesta a adaugat ca pentru a asigura resursele necesare pentru indeplinirea obiectivelor stabilite de Uniunea Europeana, organismul ar avea nevoie de o reforma bugetara. „Am fi dorit un buget mai mare pentru urmatorii sapte ani, dar statele membre care contribuie la buget sufera de o paralizie a mâinii care se manifesta când statele trebuie sa puna mâna pe portofel si nu reusesc. Trebuie sa ne gândim la o reforma a bugetului UE pentru ca nu poate exista o autoritate supranationala cu obiective atât de importante fara a avea resursele necesare pentru a le indeplini“, a mentionat europarlamentarul.


Sfaturi pentru autoritati


Autoritatile si alesii prezenti la intrunirea cu europarlamentarul Giovanni Pittella au primit si câteva sfaturi pentru ca absorbtia fondurilor oferite de UE sa fie completa si eficienta. Pittella a aratat ca România are deja avantajul de a putea studia experientele negative ale statelor membre pentru a nu le repeta si a insistat asupra controlului strict al fondurilor. „Nu subapreciati aceasta mare oportunitate pentru ca in urma cu 10-15 ani regiunile din sudul Italiei erau nevoite sa restituie Comisiei Europene jumatate din fonduri deoarece nu reuseau sa le cheltuiasca. Evitati intârzierile si fiti severi cu cei care vor sa comita fraude cu aceste fonduri pentru ca pofta este mare. De asemenea, parteneriatul public-privat puternic si cel interinstitutional sunt foarte importante. Fiecare regiune ar trebui sa aiba o banca de proiecte pentru a putea accesa imediat fondurile si trebuie sa aveti in vedere si faptul ca fondurile europene se adauga celor nationale, nu le inlocuiesc“, a spus Pitella. Acesta a adaugat ca este foarte important ca o regiune sa nu cheltuiasca fondurile pentru proiecte mici si a sfatuit autoritatile sa se axeze pe infrastructura la scara mare.


Masterate pe europroiectare la Universitatea din Craiova


In cadrul intâlnirii cu reprezentantii administratiei doljene si conducerea Universitatii din Craiova, Giovanni Pittella a propus infiintarea unor programe de masterat care sa-i pregateasca pe cursanti in europroiectare, adica intocmirea de proiecte pentru a accesa fonduri europene. In opinia europarlamentarului, Universitatea din Craiova ar putea pune la dispozitia regiunii 20 de europroiectanti anual, iar specialistii ar putea lucra apoi in cadrul unui ghiseu european la care sa poata apela localitatile din toata regiunea. Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, a precizat ca Doljul dispune deja de o banca de proiecte, iar autoritatile iau in calcul si intocmirea unor proiecte interregionale. „Avem 500 de proiecte strânse si majoritatea se refera la infrastructura si aductiuni de apa. Ne gândim si la proiecte interregionale pentru a putea cheltui eficient fondurile. Noi speram sa intram in UE la 1 ianuarie 2007 pentru a putea accesa aceste fonduri care inseamna un fel de Plan Marshall pentru România. Am facut un calcul si, la banii pe care ii vom primi in urmatorii sapte ani, va trebui sa cheltuim zilnic cinci milioane de euro“, a spus Prioteasa.


Inca o infratire cu Italia


La propunerea delegatiei italiene care l-a insotit pe europarlamentarul Giovanni Pittella, Consiliul Judetean Dolj a facut o cerere de infratire a Doljului cu regiunea Basilicata din sudul Italiei, pentru a intesifica schimburile comerciale intre cele doua zone. De asemenea, la sfârsitul intâlnirii desfasurate la Consiliul Judetean Dolj, europarlamentarul Giovanni Pittella a primit o diploma si o medalie cu insemnele judetului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS